Als je een nieuw huis gekocht hebt, ben je misschien niet helemaal tevreden met je tuin. Of je woont al vele jaren met plezier in je huis, maar die tuin….. daar kan toch nog wel wat aan verbeterd worden. Denk dan eens serieus na over hoe je een tuinrenovatie kunt realiseren. Want als je tuin helemaal naar wens is, kun je zodra het weer het maar even toelaat volop genieten van het leven buiten.

Een tuinrenovatie kan best wat tijd en energie kosten, maar als je het goed organiseert en de juiste stappen volgt komt het helemaal goed. In dit artikel komen een aantal handvatten voorbij om je te helpen van je tuinrenovatie een groot succes te maken.

Wat zijn je wensen?

Je bent ongetwijfeld wel eens tuinen tegengekomen waar je bij wegdroomde. Je hebt dingen voorbij zien komen die je zelf ook graag in je tuin zou willen hebben zoals een mooi fontein, een grote loungeset of aparte bestrating. Maar de kans is groot dat je niet alles kunt realiseren wat je mooi vindt. Je bent gebonden aan de oppervlakte van je tuin en je zult ook een bepaald budget hebben voor je tuinrenovatie. Het is een goed idee om dan eens op papier te zetten waar je prioriteiten liggen en wat je écht belangrijk vindt. Maak een lijstje in volgorde van belangrijkheid en kijk hoever je komt. Mocht je er zelf niet helemaal uitkomen of loop je vast op bepaalde punten, dan is het raadzaam om een tuinarchitect om hulp te vragen. Samen kunnen jullie dan een tuinontwerp maken die specifiek afgestemd is op jouw tuin en de meest ideale indeling heeft. Met dit plan kun je dan later heel gericht te werk gaan.

shallow focus photography of green grass field

Onderaan beginnen: de bodem

Als je je ideeën helemaal hebt uitgewerkt en er definitief uit bent, kun je daadwerkelijk gaan beginnen met het fysieke werk. En dan begin je bij het begin, de bodem van je tuin. Komt er een stuk bestrating of mooie tuintegels in je tuin te liggen, dan is het beter om eerst een laag aarde af te graven en er schoon zand op te storten. Op deze manier heb je veel minder kans op onkruid tussen je tegels. Ga je echter veel nieuwe beplanting neerzetten of wil mooi kunstgras laten leggen in de tuin? Denk van te voren goed na hoeveel onderhoud je wilt hebben aan de tuin. Heb je ervoor gekozen om verlichting in je tuin aan te leggen? Dan kun je die nu perfect verwerken in de nieuwe tegels of tussen de beplanting. Graaf kleine geultjes waar de bedrading in ligt, zodat je later geen storende draden of gevaarlijke situaties in je tuin hebt.

Nu kun je gaan inrichten

Nu de bodem in orde is en tuinverlichting geplaatst, kun je verder met de verdere inrichting van je tuin. Sommige mensen hebben veel verstand van planten en bloemen en weten precies waar ze wat neer kunnen zetten om er optimaal van te kunnen genieten. Maar als je niet van die groene vingers hebt, is het wellicht verstandiger om een hovenier te vragen jouw tuin in te richten. Een hovenier werkt in de winterperiode met een wintertarief, wat gunstig kan zijn voor je budget. En als je samen met de hovenier je tuin aanpakt, scheelt dat natuurlijk ook in de kosten.