Deuren

De deurtechniek

Slotenmaker Expert is 24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen. Als Slotenmaker Delft helpen zij u snel weer naar binnen tegen reguliere slotenmakers kosten.

Deuren in huis zijn mede bepalend voor de sfeer. Er zijn zeer veel verschillende soorten deuren, maar als we alleen kijken naar de hoofdgroepen zijn er maar twee te onderscheiden. Beiden hebben hun specifieke eigenschappen en uitstraling. Je hebt in de praktijk stompe en opdekdeuren.

Stompe deuren
Wanneer je in een woning kiest voor stompe deuren zijn deze nooit zo mooi afgewerkt dan opdekdeuren. Bij stompe deuren zal je altijd een naad zien tussen het kozijn en de deur. Nu is zo’n naad natuurlijk geen mooi zicht. De naad is aan alle zijden van de deur zichtbaar. Hij zit passend in het kozijn. Er moet altijd een naad zijn bij een dergelijke deur omdat hij altijd open moet kunnen. Hij mag zeker niet gaan klemmen. Wanneer zo’n deur warm wordt, zal hij uitzetten, en wanneer er dan niet voldoende ruimte is, zal hij zeker gaan klemmen. Daarom is het zeer belangrijk dat een dergelijke deur, wanneer hij geplaatst wordt, goed wordt afgehangen. Dat moet je nooit zelf doen als je het niet voor 100% kent. Laat het aan de vakman over. Wanneer je het zelf zou doen, is de kans groot dat hij gaat afhangen en dan gaat klemmen. Dat veroorzaakt veel ellende.

Opdekdeuren
Er zijn ook opdekdeuren. Deze hebben geen naad. Ze vallen over het kozijn en zijn veel mooier. Ze zijn duurder in aanschaf, maar deze opdekdeuren kun je in principe zelf plaatsen. Er kan niets fout gaan. Ook de scharnieren van deze deuren zijn gemakkelijk te plaatsen.

Soorten
Er zijn voor alle soorten inrichtingen deuren beschikbaar. De keus van deuren is zeer groot. Zo kun je in een kamer met een moderne inrichting, deuren plaatsen die geheel gesloten en witgelakt zijn. Dat geeft een zeer mooie rustige uitstraling bij een moderne kamerinrichting. Ook zou je bij een moderne kamerinrichting een deur kunnen nemen die geheel van glas is. Dat heeft ook een mooi effect op de inrichting. Indien je een toch wat speelsere uitstraling wilt hebben, kun je een deur nemen met kleine glazen raampjes.

Voor een klassieke inrichting van een woonkamer kun je geen witte deuren nemen. Je kunt dan het beste een licht of donker eiken deur nemen. Zo’n deur straalt warmte uit. Je kunt daarbij de deur voorzien van raampjes, maar ook een geheel gesloten deur zal goed bij de inrichting passen.

Beslag
Nu moet je voor het deurbeslag ook kijken naar wat je op de deur plaatst. Je kunt moeilijk op een witgelakte deur een eiken deurkruk plaatsen. Hierbij kun je dan beter een kunststof deurkruk plaatsen die wit van kleur is. Ook de scharnieren moeten worden afgestemd op het geheel. Bij een klassieke deur moet je ook een klassieke deurkruk plaatsen.

Dus voor wat de techniek bij een deur betreft, zal alles op elkaar moeten worden afgestemd. Ga bij het kiezen van een deur voor de woning niet over een nacht ijs. Denk vooraf goed na wat je wilt hebben, een stompe of een opdekdeur. De opdekdeur is in aanschaf duurder maar wel mooier.