Isolatie

Het isoleren van uw woning kan het energieverbruik fors laten dalen, wat zowel goed is voor uw portemonnee als voor het milieu. U hoeft de kachel minder hoog te zetten en er gaat minder warmte verloren. Op deze pagina leest u alles over de voordelen van isolatie en de verschillende toepassingen hiervan.

Soorten isolatie

Het plaatsen van isolatiemateriaal kan op verschillende plekken in de woning:

Dakisolatie

Ongeveer 30% van de warmte in het huis verdwijnt via het dak. Dit komt doordat warme lucht opstijgt en bij slechte dakisolatie gaat deze warmte verloren. Het isoleren van het dak gebeurt zowel aan de binnen als de buitenkant van het dak. Indien de buitenkant van het dak opnieuw geïsoleerd moet worden, moet de dakbedekking ook vernieuwd worden. De manier van isolatie hangt ook af van het type dak, bijvoorbeeld een plat of hellend dak. Dakisolatie is niet in alle gevallen efficiënt: indien de ruimte onder het dak niet gebruikt wordt als leefruimte (bijvoorbeeld alleen als opslagruimte) is beter om de zoldervloer te isoleren. Op deze manier is het totale volume dat door isolatiemateriaal beschermd wordt kleiner en kan er dus efficiënter verwarmd worden. Uiteraard is het geen overbodige luxe om zowel de zoldervloer als het dak te isoleren.

(spouw)muurisolatie

Ook via de muur gaat er veel warmte verloren die in het huis wordt opgewekt. Isolatie van de muur kan aan de buitenkant van de muur, de binnenkant of in de spouwmuur. Meestal wordt er gekozen voor spouwmuurisolatie, aangezien dit de meest efficiënte manier van isoleren is. Hierbij wordt een klein gat in de muur gemaakt en wordt de spouwmuur opgevuld met isolatiemateriaal. Vervolgens wordt het gat weer gedicht. Isolatie aan de buitenkant van de muur aanbrengen is relatief duur, aangezien er een compleet nieuwe afwerkingslaag op de gevel geplaatst moet worden. Isolatie aan de binnenkant van de muur is goedkoper maar zorgt voor ruimteverlies in het huis.

Vloerisolatie

De laatste manier van isoleren is vloerisolatie. Hierbij wordt er doorgaans isolatiemateriaal geplaatst tegen de bovenkant van de kruipruimte. Het isolatiemateriaal zorgt ervoor dat kou en optrekkend vocht vanaf de grond wordt tegengehouden. De vloer blijft hierdoor zo’n 4 graden warmer dan een niet-geïsoleerde vloer. Een andere manier van vloerisolatie is het plaatsen van isolatiemateriaal op de vloer zelf. Dit kost vaak meer werk, aangezien de huidige bedekking van de vloer, bijvoorbeeld laminaat of tegels, verwijderd moeten worden om het isolatiemateriaal aan te leggen. Vervolgens moet deze laag weer terug geplaatst worden.