Een lichtkoepel is een prachtige aanvulling op je huis, want het biedt een geweldige manier om jouw binnenruimte met natuurlijk licht te transformeren. Zo zal het een donkere ruimte vlot van een depressieve sfeer verlossen. Is dat ook niet wat jij voor jouw woning wilt?

Elk huisverbeteringsproject dat schoonheid toevoegt en de natuurlijke verlichting verbetert, zal de waarde van een huis verhogen. Je doet dus een uiterst slimme investering als je een lichtkoepel installeert!

Moet jouw lichtkoepel vervangen worden?

Veel huiseigenaren zijn dol op hun bestaande lichtkoepel. Als het echter al enige tijd geleden is dat je jouw lichtkoepel hebt laten plaatsen, dan is de kans groot dat het tijd wordt om deze te vervangen. Lichtkoepels gaan doorgaans ongeveer 10 tot 20 jaar mee en moeten na die tijd vervangen worden.

De technologie achter lichtkoepels is in de loop der jaren gelukkig aangenaam veranderd en het zijn daardoor niet langer meer de plastic ramen die geel kunnen worden en barsten naarmate ze ouder worden.

Dat komt met name omdat de oudere type lichtkoepels van plastic waren gemaakt en naarmate deze ouder worden vergelen en verkleuren. Zodra dit gebeurt, dan zullen deze koepels niet meer zo efficiënt licht binnenlaten en is het echt de hoogste tijd voor vervanging.

Het vervangen van een beschadigde lichtkoepel is daarentegen altijd essentieel. Dit doe je om ernstige waterschade te vermijden en de daaruit voortvloeiende reparatiekosten aan het huis te voorkomen of te minimaliseren.

Hoe een lichtkoepel te vervangen

Er wordt gezegd dat het beter is om een professionele aannemer in te huren om een compleet nieuwe lichtkoepel te installeren. Want om een lichtkoepel op de juiste plaats te krijgen, moet je precies weten waar de spanten van je dak zitten. Je moet het daarnaast op de juiste manier installeren, zodat het niet lekt als het regent.

Het vervangen van een oude lichtkoepel is daarentegen een klus die je als ervaren doe-het-zelver zelf kunt uitvoeren, mits je over het juiste gereedschap beschikt en veilig bij het dak kunt. De gereedschappen en hulpmiddelen die je daar waarschijnlijk voor nodig hebt, zijn onder meer:

Een ladder, accuboormachine, schroevendraaiers, stanleymes, schroeven of aluminium klinknagels, popnagelpistool, siliconenkit en siliconenpistool.

Dit is in het kort een lichtkoepel vervangen stappenplan:

  • Schroef het bevestigingsframe los.
  • Meet de lengte en breedte van de lichtkoepel.
  • Bestel een vervangende koepel.
  • Verwijder de oude koepel en pas op voor scherpe randen.
  • Plaats de nieuwe koepel voorzichtig en zorg ervoor dat deze goed past.
  • Bevestig de nieuwe lichtkoepel op haar plaats.
  • Breng siliconenkit aan op de randen van de koepel.

Het genot van een (nieuwe) lichtkoepel

Of je nu thuis werkt of gewoon relaxed van een zondagmiddag geniet, een lichtkoepel kan met haar natuurlijk licht moeiteloos een vleugje schoonheid en sereniteit aan je woonruimte toevoegen. Als je bestaande lichtkoepel echter een lekkage of een verweerde afdichting begint te vertonen, dan kan dit direct meer een probleem dan een bron van vreugde worden. 

Plaats in dit geval een nieuwe lichtkoepel. Want een goed ontworpen en correct geïnstalleerde nieuwe lichtkoepel bespaart niet alleen geld op je energierekening, maar zal er ook beter uitzien. Iets wat bovendien prettige voordelen voor je humeur oplevert!