Het isoleren van een spouwmuur is geen grote onderneming, en, eenmaal goed geregeld, levert het aanzienlijke energiebesparingen op, en vergroot het uw wooncomfort. Zonder goede spouwmuurisolatie gaat er namelijk warmte verloren en dringt kou en vocht uw huis binnen. Een spouwmuur is een muur, opgebouwd uit twee muurdelen waar een ruimte tussen zit, doorgaans tussen de 7 tot 9 centimeter breed. Zeker bij woningen gebouwd tussen 1920 en 1976 is deze zogenaamde spouw vaak niet geïsoleerd. Bij woningen gebouwd tussen 1976 en 1991 is begonnen met isolatie, maar, in vergelijking met de mogelijkheden van nu, met kwalitatief slecht isolatie materiaal.

 

Starten met spouwmuurisolatie

Maar hoe kunt u spouwmuurisolatie het best aanpakken? Een isolatiespecialist kan u hiermee verder helpen. Er zijn namelijk een aantal materialen die gebruikt kunnen worden voor spouwmuurisolatie. Maar niet elk materiaal is geschikt voor bijvoorbeeld een smalle spouw of voeg, of is niet te combineren met een speciale steensoort. Daarnaast speelt ook een rol wat u met spouwmuurisolatie wilt bereiken. Gaat het puur om het verbeteren van de warmte in huis en het verminderen van tocht en vocht? Of heeft u akoestische vragen die wellicht met een goede spouwmuurisolatie opgelost kunnen worden? Dit zijn zaken waar u rekening mee dient te houden.

 

Materiaalsoorten spouwmuurisolatie

De meest voorkomende isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie zijn glaswol, parels of PUR schuim. De belangrijkste factoren die gecheckt moeten worden, zijn de kwaliteiten van de materialen ten aanzien van geluidsisolatie, vochtbestrijding, duurzaamheid, brandveiligheid en kierafdichting. Glaswol wordt gecreëerd uit gerecycled glas, en scoort met name hoog t.a.v. de geluidsisolerende kwaliteiten, en de brandveiligheid. De isolatiewaarde is HR+ tot HR++, maar het scoort iets lager als het gaat om duurzaamheid. Glaswol is ook wat minder flexibel als het gaat om het herstellen van bestaande spouwmuurisolatie, of inbrengen in een afwijkende spouw of gevel.

 

De parels, ook wel isolatiekorrels genoemd, zijn van kunststof gemaakt en scoren met name hoog op het vlak van duurzaamheid. Ook vochtbestrijding en brandveiligheid zijn prima geregeld met isolatiekorrels, maar het levert iets mindere prestaties dan bijvoorbeeld glaswol als het gaat om geluidsisolatie. De bijbehorende isolatiewaarde kan zowel HR, als HR+ of zelfs HR++ isolatie zijn. PURschuim is ook een kunststof product, maar met iets andere kwaliteiten dan de parels. PURschuim  scoort het best ten aanzien van vochtbestrijding en kierafdichting, ook nog behoorlijk goed voor brandveiligheid, maar ook minder op het gebied van geluidsisolatie en duurzaamheid. Daarnaast is PURschuim het enige isolatiemateriaal wat een sterke geur met zich meebrengt, welke na enkele uren weer wegtrekt.

 

Dus afhankelijk van uw voornaamste eisen, kiest u het isolatiemateriaal wat het best bij uw woning past. Mocht het gaan om een afwijkende spouw of gevel, of wilt u de bestaande spouwmuurisolatie herstellen, dan bieden parels of PURschuim meer mogelijkheden dan glaswol. Alle bovenstaande materialen zijn waterafstotend, voorkomen schimmelvorming en rot en zijn bestand tegen verzakking. Heeft uw woning reeds problemen met vocht of koudebruggen, of een ligging vol op de wind? Dan heeft u wellicht andere prioriteiten dan iemand die zich puur richt op het hoogste rendement.

 

Stappenplan spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie biedt veel toegevoegde waarde, en de uitvoering heeft maar weinig impact. Binnen één dag is de klus geklaard. Nadat bekeken is welk type isolatie het best aansluit bij uw eisen en wensen, en de mogelijkheden van de spouwmuur, zijn er slechts 3 stappen nodig om spouwmuurisolatie daadwerkelijk te realiseren. Ten eerste worden er gaatjes gemaakt in de voegen van de buitenmuur (uw tegels blijven dus intact!). Vervolgens wordt het isolatiemateriaal in de muur gespoten. En als laatste worden de gaatjes weer dichtgemaakt. Terwijl u rustig binnen zit, wordt buiten alles voor u geregeld, u merkt er bijna niets van.

 

Meer weten over isolatie in uw spouw? Javo Spouwmuurisolatie staat u graag bij.