Zwemmen in de eigen achtertuin, hoe heerlijk is dat! Zeker op een zomerse dag is een eigen zwembad ideaal. Maar wat komt er bij kijken wanneer je hiervoor kiest? En hoeveel kost het?

Hoe luxe wil je het

De prijs is uiteraard afhankelijk van het soort zwembad dat je neemt. Je houdt natuurlijk rekening met je budget. Aan de hand daarvan bepaal je of je een klein of juist groot zwembad neemt. Ook heb je de keus tussen een zwembad ingraven of een bad opbouwen boven de grond. Vanaf 1000 euro is er zeker al wel iets leuks te koop. Wil je het heel luxe, reken dan gerust op zo’n 10.000 euro. Er is van alles mogelijk wat dat betreft.

Hoe groot mag het zijn

Willen jullie met het hele gezin in het bad of is het de bedoeling dat er maar twee personen gaan badderen? Aan de hand daarvan kies je het formaat van het zwembad. Denk ook eens aan een trap. Wanneer je dit handig vindt, moet je hier bij de aanleg van het bad al rekening mee houden. Zeker voor mensen die moeilijk lopen of voor wat kleinere kinderen is een trap een goede investering.

Wel of niet verwarmd

Het kan prettig zijn om het water van te voren te verwarmen. Het voordeel hiervan is dat je ook op een vroege lente- of zomerdag al kunt zwemmen. Ook in het najaar is het dan nog goed toeven in het zwembad.

Hygiëne

Het badwater gezond houden is erg belangrijk. Uiteraard is het nodig dat viezigheid en bladeren verwijderd worden. Daarnaast moet je het badwater regelmatig controleren. Is de zuurgraad niet in orde, dan loop je het risico op algen, bacteriën en andere ziekteverwekkers. De bodem van het bad moet af en toe gereinigd worden en ook een filterpomp is zeker een aanrader.

Afdekken

Je moet er toch niet aan denken dat er een klein kind in het zwembad valt? Houd hier rekening mee wanneer je een doek of dak uitkiest voor op het bad. Er zijn daarom speciale zwembadafdekkingen verkrijgbaar. Het grote voordeel hiervan is dat er niet zoveel rommel in het water terecht komt. Dit scheelt extra schoonmaakwerk.