Ben je er al zeker van dat zonnepanelen je voordeel gaan bieden? Dan is het slim om deze snel te laten installeren. Wel is het goed om de belangrijkste aandachtspunten te kennen. Op die manier wordt het gemakkelijker om goed te kiezen.

1. Het juiste dak

Het is belangrijk om goed te bekijken wat er mogelijk is op het dak. Het allerbeste is een dak op het zuiden waar geen schaduw van bomen of andere obstakels op valt. Dat neemt niet weg dat ook andere daken en situaties nog het nodige kunnen opleveren. Er kan altijd wel wat zonne-energie opgevangen worden. Het rendement kan wel wat lager zijn als het dak niet optimaal is, maar het is eigenlijk nooit 0.

2. Subsidies

Er zijn nog altijd ook subsidies te krijgen als het gaat om het plaatsen van zonnepanelen. Bekijk alle zonnepanelen subsidies op Zonduurzaam.nl. Dit is namelijk belangrijk voor de kostenberekening. Er zijn verschillende soorten subsidies voor grote en kleine bedrijven. Voor particulieren is het mogelijk om de BTW terug te vragen. Ook zijn er regelingen met leningen tegen lage rente.

3. Prijs en terugverdientijd

De kosten die je maakt en de tijd die het kost om dit terug te verdienen zijn essentieel om te bepalen of je moet investeren of niet. Wanneer je gemiddeld 15 tot 20 procent rendement per jaar hebt, dan kan je binnen 5 tot 7 jaar de kosten eruit halen. Meer zonnepanelen betekent meer kosten, maar je kan er wel ook tot zelfs 100 procent zelfvoorzienend mee worden. Dit levert je dan veel op.

4. Juiste mate van efficiëntie

De mate waarin zonlicht in bruikbare elektriciteit wordt omgezet is de efficiëntie. Dit is een percentage. Hoe hoger dit percentage, hoe beter het is. De zonnepanelen moeten een zo hoog mogelijk rendement voor je behalen. Dat is van belang voor bijvoorbeeld de verdientijd. Daarom is het ook zaak om hierop te letten als je ze aanschaft. Zonnepanelen zitten vaak tussen 15 en 20 procent efficiëntie. Wel zijn er panelen die het juist beter of slechter doen. Het is dus altijd slim om hiernaar te kijken.