Een brandveilig huis is altijd van belang. Of je nou al jarenlang in je huis woont, of je net verhuisd bent of dat je het huis net verbouwd hebt. De verbouwing is echter wel het ideale moment om aanpassingen in je huis te maken om te zorgen dat jouw huis brandveilig is. In dit artikel geven we je enkele tips over het voorkomen van een brand en over het tijdig opmerken en blussen van een brand.

Het voorkomen van de brand

Het belangrijkste om te zorgen voor een brandveilig huis, is door zoveel mogelijk te doen om een brand te voorkomen. Dit kan op hele simpele manieren. Controleer bijvoorbeeld altijd of je het fornuis uit hebt gezet wanneer je klaar bent met koken. Zorg er daarnaast voor dat er geen kaarsen meer aanstaan wanneer je een kamer verlaat en zet kaarsen nooit in de buurt van gordijnen. Laat tot slot nooit stekkers in het stopcontact zitten wanneer je deze niet meer gebruikt. Hier kan namelijk makkelijk een brand door ontstaan.

Zorg dat je een brand op tijd opmerkt

Ondanks dat je er alles aan doet om een brand te voorkomen kan het natuurlijk alsnog gebeuren dat er een brand ontstaat. Om te voorkomen dat deze brand groot wordt is het belangrijk dat je de brand op tijd opmerkt. Zorg er daarom voor dat er genoeg rookmelders in huis hangen en dat deze zijn voorzien van een goede batterij. Wil je je huis nog beter beschermen, dan kun je ook verschillende brandwerende materialen aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan brandwerende verf of een (brandwerend) inspectieluik voor in het plafond. Met een inspectieluik zijn de leidingen altijd bereikbaar.

De brand blussen

Als er een brand is ontstaan en je hebt deze tijdig opgemerkt dan kun je de brand vaak nog zelf blussen. Schaf hiervoor de juiste materialen aan. Zorg dat er een brandblusser in huis is en dat je een blusdeken hebt aangeschaft. Vertel ook aan iedereen in huis waar deze materialen zich bevinden en zorg dat iedereen weet hoe je de materialen moet gebruiken. Op deze manier is iedereen in staat om de brand op de juiste manier te blussen en blijft de schade beperkt. Mocht de brand toch groter worden? Twijfel dan niet om de brandweer te bellen.