Misschien twijfelt u of uw gevel gerenoveerd moet worden, omdat deze er zo onverzorgd en vies uitziet. Dan kunt u deze beter eerst reinigen. De aanblik van de gevel kan daardoor ook al direct heel anders worden. Stoomreiniging is de goedkoopste manier van uw gevel reinigen. U kunt daarvoor een speciaal bedrijf inschakelen dat gespecialiseerd is in gevelreiniging. De prijs hiervoor ligt tussen de paar euro per vierkante meter tot ongeveer 8 euro, afhankelijk van of het met koud of heet water moet worden gedaan. U kunt dit ook zelf doen. Maar is uw gevel daarvoor ook geschikt?

Gevelreiniging stoom
Er zijn een aantal soorten gevels die geschikter zijn voor stoomcleaning dan andere. Heeft u een gevel met kalkzandsteen, betonnen stenen, stucwerk of is uw gevel geschilderd? Dan is stoomreiniging voor uw gevel de beste techniek. Heeft u daarentegen een gevel van rode baksteen of lichtgele steen dan zijn andere technieken aan te raden. Over het algemeen is stoomreiniging het meest geschikt voor oppervlakkige vervuiling. Is uw gevel erg oud en kwetsbaar, dan is het niet aan te raden om deze aan te pakken door middel van stoom reinigen. Daarnaast kan het er soms voor zorgen dat er zoutbloei verschijnt.

Buitengevel schoonmaken
Een stoomreiniger kunt u huren voor een paar tientjes per dag. Dit kan bij de lokale bouwmarkt, speciale verhuurbedrijven of mensen in uw buurt. Misschien heeft u al een stoomcleaner staan, dan bespaart u helemaal geld. Let erop dat de stoomreiniger de juiste temperatuur kan bereiken. Deze kan het beste minimaal 120 graden Celsius en het liefst hoger zijn om goed het hardnekkige vuil te kunnen verwijderen. De waterdruk kan het beste ongeveer tussen de 2 en 6 bar liggen. Het waterreservoir kan het beste zo groot mogelijk zijn, anders is het vervelend om deze steeds bij te moeten vullen.

Buitenmuur schoonmaken gemeente
Het is belangrijk om de reiniging in te plannen op een regulier tijdstip dat de meeste mensen aan het werk zijn. U hoeft er geen vergunning voor aan te vragen bij uw gemeente, maar wel als u een steiger gaat gebruiken of als u een monumentaal pand bezit. Daarnaast is het belangrijk om het vieze water goed weg te voeren zodat u daar geen overlast mee veroorzaakt. De professionele reinigers zijn qua uitrusting goed op de klus voorbereid dus u kunt het beste ook voor een valhelm en veiligheidsschoenen zorgen (indien u op hoogte gaat werken).

Zoetbloei en doorslaand vocht
Daarnaast is het belangrijk om de muur op de juiste manier te reinigen want ook al zou u het misschien niet verwachten, ook bij het stoomreinigen kan er onbedoeld schade aan uw gevel worden veroorzaakt. De maximaal aan te raden hoeveelheid waterdruk is ongeveer 300 bar. Omdat het metselwerk het water kan absorberen waardoor er schade kan ontstaan in de vorm van zoutbloei en doorslaand vocht kunt u de reiniging het beste eerst uittesten op een klein stukje en dit een nacht laten drogen om te bekijken wat het resultaat is. Daarna kunt u verdergaan met de rest.

Gevelreiniging prijs
Een nadeel van zelf het huis stoomcleanen is dat er veel water voor moet worden gebruikt. Wanneer er ook een stoomcleaner gehuurd moet worden, kunnen de kosten alsnog oplopen. Bedenk daarom goed van tevoren of de besparing opweegt tegen uw muur laten reinigen door een professioneel bedrijf. Zij hebben er vaak meer verstand van hoe ze de gevel het beste kunnen reinigen en zijn ook gewend om op hoogte te werken. Vergelijk dan wel altijd offertes en kies voor een bedrijf met goede recensies, zodat de kans kleiner is dat u blijft zitten met schade aan uw gevel en vochtproblemen.

Meer weten over stoomreinigen of andere vormen van gevelreiniging? Raadpleeg dan eens een vakman van De Jong BV Gevelrenovatie. Zij staan graag voor u klaar.