Ben je toe aan iets nieuws in je huis? Of ga je verhuizen? Regelmatig veranderen mensen hun interieur. Hier lees je tips voor het inrichten van je woonkamer met nieuw meubilair en wanddecoratie. Wellicht wil je zelfs meer en ga je de muren een kleurtje geven.

Waar te beginnen met woonkamer inrichten

Zelf zou ik altijd beginnen met de grote lijnen. Ga op zoek naar woonkamer voorbeelden op het internet. Bezoek ook woonoutlets en kijk naar tv-programma’s zoals eigen huis en koop woonstyle magazines. Bij een woonkamer inrichten begint alles met inspiratie.

Ga je voor een klassieke woonkamer, een luxe woonkamer of ben je juist meer een type voor een moderne woonkamer. Houd je van kleurrijk of liever zakelijk. De hoofdlijn van je interieur bepaal je in de eerste stap.

Er zijn trucjes om te bepalen voor welke style je moet gaan. Vind je het moeilijk om vooraf een keuze te maken, ga dan eerst op zoek naar de 2 grootste items voor je woonkamer op de bank na. Dat zijn meestal een kast en de salontafel. Als je die hebt geselecteerd (kopen hoeft nog niet eens), beoordeel dan in welke style je zit. Zoek eens op die term op google images en kijk of je die woonkamers mooi vindt. Als dat zo is: Victory! Je kunt nu beginnen je woonkamer in te richten.

Welke kleuren

Woonkamers heb je in allerlei kleuren. Alle kleuren hebben een eigen uitstraling en eigenschap. Het is verstandig om hier over na te denken voordat je begint met het verbouwen van je woonkamer.

10 tips voor woonkamer inrichten

De meeste mensen houden van lijstjes. Daarom krijg je 10 tips om je woonkamer in te richten. Als je er 3 of 4 bruikbare tussen zitten dan heb ik je toch weer een stapje dichterbij een fijner interieur gebracht.

  1. Meer spullen in je huiskamer is echt niet altijd beter. Een lege hoek geeft ruimte tot afwisseling en geeft een ruimtelijk gevoel. Doen!
  2. Gebruik de kracht van herhaling. Als je dat toepast met bepaalde materialen, kleuren of stoffen geeft dat vaak een effect alsof het geheel “klopt”.
  3. Koop eerlijke materialen. Gerecyclede goederen zijn fijn om langere tijd in je huiskamer te hebben.
  4. Mensen houden van bloemen en van natuur. Houd bij het woonkamer inrichten altijd in gedachten dat je een bloemetje of zelfs grote plant kwijt kunt.
  5. Ruwe onbewerkte materialen zijn in. Denk aan onbewerkt hout, of stalen constructies.
  6. Groot oogt professioneel. Hoe groter een product, hoe luxer en professioneler de uitstraling.
  7. Bespaar niet op je verlichting. Vergeet ook niet dat indirect licht vaak veel sfeervoller is dan direct licht in je woonkamer.
  8. Gebruik letters in je interieur. Dat kan een gaaf effect geven. Helemaal als je iets hebt met een land, zoals bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk. Zo zag ik eens in een slaapkamer op het nachtkastje van haar “bonne” staan, en bij hem “nuit” (goede nacht). Erg leuk!
  9. Werk alle kabels zo veel mogelijk weg. Ze zijn zelden mooi genoeg om in het zicht te liggen
  10. Heb je kinderen? Laat ze een hele mooie tekening maken, of een compositie met speelgoed of spullen uit de natuur, of een combinatie daarvan. Maak hier een foto met hoge resolutie van en je hebt een geweldige canvasfoto aan de muur!

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips om je interieur in te richten.