Een schutting, een tuinhuis, meubelen, een overkapping: ook in je tuin valt er genoeg te bouwen met hout. Maar in dit geval krijgt het materiaal wel te maken met verschillende weersomstandigheden. Daarom is het verstandig om in dit geval te kiezen voor hardhout. Hieronder vallen weer een aantal soorten hout, zoals cederhout, acaciahout en teakhout. Met hardhout ben je er in ieder geval zeker van dat het wel tegen een stootje kan en je niet veel tijd kwijt bent aan het onderhoud. Hardhout bestellen kan heel eenvoudig online, zo hoef je niet op pad met een grote aanhanger. Wij lichten verder toe welk hout het meest geschikt is in welke situatie.

Stevig hout in roodbruine tinten

Elke houtsoort heeft weer zijn eigen kleur en uitstraling. Cederhout herken je aan de roodbruine tinten en de vrij grove nerven. Dit hout is van zichzelf al heel sterk, dus je hoeft het niet per se te behandelen met een extra laag. Cederhout maakt zelf een olie aan, wat voorkomt dat het materiaal gaat rotten en schimmelen. Het hout is sterk, maar niet al te zwaar. Hierdoor is cederhout ideaal om te gebruiken voor stevige constructies als tuinhuisjes en overkappingen.

Hout met een dynamische vorm

Cederhout kan je herkennen aan de roodbruine tinten. Acaciahout heeft wat dat betreft een ander kleurenpalet. Deze heeft namelijk verschillende kleuren en een zeer fijne nerf. Met deze houtsoort kan je kiezen voor een bewerkte versie, waarbij alle hoeken zijn afgeschuurd. Maar van zichzelf heeft acaciahout een zeer natuurlijke, dynamische vorm. Daarnaast worden de kleuren van het hout mooier met de jaren. Het hout is zeer geschikt om te gebruiken als paaltjes voor de omheining van je tuin, of om er bijvoorbeeld speeltoestellen mee te maken.

Stevig teakhout

Teakhout is van oorsprong tropisch hout. Eigenlijk is teakhout weer een verzamelnaam voor andere houtsoorten, die elk weer andere eigenschappen hebben. Onder deze noemer vallen bijvoorbeeld weer halus teakhout en kasar teakhout. Zoals cederhout zichzelf prima kan beschermen door de cederolie, kan teakhout dat door de aanwezige vette laag op het hout. Zo hoef je ook in dit geval het hout niet uitgebreid te behandelen voordat je het buiten zet. Daarnaast slijt het niet snel. Hierdoor is teakhout het ideale materiaal om te gebruiken voor al je tuinmeubelen.