Hebt u net een nieuw huis gekocht en staat de keuken of badkamer u niet aan? Dan kunt u natuurlijk een nieuwe keuken of badkamer aanschaffen. Dit kan echter behoorlijk prijzig zijn. Is uw keuken of badkamer verder nog wel in een prima staat? Dan is het eigenlijk zonde om deze compleet te vervangen. U kunt uw keuken of badkamer ook opknappen. Dit kunt u onder andere doen met tegelstickers.

De voordelen van tegelstickers

Het belangrijkste voordeel van tegelstickers is al genoemd, namelijk dat het een stuk goedkoper is. Bovendien bespaart u tijd. Het opplakken van de stickers is minder tijdrovend dan alle oude tegels te vervangen. Bovendien is het betegelen van een muur een klus die niet iedereen kan. Terwijl een sticker opplakken de meeste mensen nog wel lukt. Vooral als u de tips die hieronder staan in acht neemt.

Tips voor het plakken van tegelstickers

Als u uw tegelstickers wil gaan opplakken, is het belangrijk dat uw tegels goed schoon en vetvrij zijn. Hebt u een ontvetter of een schoonmaakmiddel met citroen of ammoniak gebruikt? Maak dan de tegels daarna nog een keer schoon met lauw water en wat afwasmiddel. De stoffen die in ontvetter zitten tasten namelijk de lijmlaag van je stickers aan. Dit geldt ook voor citroen en ammoniak. Als u dat niet goed schoonmaakt, kunnen uw stickers er na verloop van tijd spontaan afvallen. Ook kunt u het beste uw tegelstickers opplakken als het tussen de 10°C en 30°C is. Koudere en warmere temperaturen hebben een nadelig effect op de lijmlaag, waardoor de stickers ook minder goed zullen hechten.

Stickers plakken met water is makkelijker

Bent u toe aan het daadwerkelijke plakproces? Plak elke sticker met een stuk schilderstape op de juiste plek. Zorg dat de sticker recht op de tegel zit. Gebruik indien nodig een meetlint. Omdat tegelstickers niet heel groot zijn, zal het plakken makkelijker gaan dan als u bijvoorbeeld een sticker van een meter breed heeft. Bent u niet zo’n ster in stickers plakken? Dan kan het handig zijn om met water te plakken. Hierdoor hebt u minder last van luchtbellen. Ook kunt u de sticker nog iets verschuiven als die niet helemaal recht zit. Doe een klein beetje afwasmiddel in het water en maak de ondergrond vochtig met een plantenspuit. Verwijder daarna de backing van de sticker en wrijf vanuit het midden naar buiten de sticker vast. Verwijder overtollig water. Als je met water plakt, zal het iets langer duren voordat de sticker echt goed gehecht is. Meer weten over stickers plakken? Op de website van Sticker.nl vindt u daar meer informatie over. Ook kunt u er filmpjes bekijken waarin u kunt zien hoe het plakken van verschillende soorten stickers werkt.

Tegelstickers bestellen: do’s & don’ts

Wilt u tegelstickers bestellen? Bestel dan altijd een paar extra stickers voor het geval u een keer mis plakt. Voor de prijs maakt dat in de meeste gevallen niet uit. Vaak is het zo dat als u een grotere hoeveelheid in een keer bestelt, de prijs per sticker goedkoper is. Tegelstickers zijn er in allerlei maten. Meet daarom uw tegels goed na, zodat de stickers goed passen. Ook kan het verstandig zijn om een proefmonster van het materiaal op te vragen. Dit is meestal gratis. Hoewel tegelstickers worden gemaakt van vinyl dat extra plakkracht heeft, kan het toch zijn dat uw tegels niet geschikt zijn. Door dit te testen, voorkomt u teleurstellingen achteraf.