Van verstopping in de wc wilt u natuurlijk zo snel mogelijk af komen. De kans op verstopping in het toilet kan worden verminderd door geen dingen in het toilet te storten die er niet thuishoren, zoals frituurvet, verf, haren, tampons en pillen. Ook wc-papier moet met mate worden gebruikt. Het is vaak zichtbaar wanneer een toilet verstopt dreigt te raken als het water helemaal wordt weggezogen en daarna maar weer langzaam terugloopt. Maar als het toilet verstopt is, is het kwaad al geschied. Wat nu? Gelukkig zijn er een aantal methoden om dit vervelende probleem te verhelpen. Lees snel verder.

Heb ik weer, wc verstopt

Als eerste is het belangrijk om het toilet niet te vaak door te spoelen als er eenmaal een verstopping is. U wilt immers geen overstroming veroorzaken. Wanneer de verstopping bij u thuis is gebeurd, heeft u vast nog wel rubberen schoonmaakhandschoenen liggen. Met deze handschoen aan kunt u zonder vieze handen te krijgen controleren of de verstopping veroorzaakt is door iets wat klem is komen te zitten, dit kan u ondanks het ongemak veel werk en geld besparen. Heeft u geen handschoen, dan kunt u ook een vuilniszak of andere plastic zak over uw hand heen doen met een elastiekje.

Wc ontstoppen met plopper

Een ontstopper die vacuüm zuigt kan helpen, de meeste mensen hebben deze wel. Maar soms is het niet de geschikte ontstopper. Ontstoppers die speciaal geschikt zijn voor verstopping in het toilet zijn ontstoppers met een ronde vorm, vaak zijn deze zwart in plaats van rood. U moet dit niet te hard doen want dan kan het averechts werken en hetgeen dat de verstopping veroorzaakt verder naar beneden duwen. De kunst is om licht de ontstopper vacuüm te zuigen en vervolgens met kracht deze weer van het toilet te trekken. Is de ontstopper te klein, doe er dan een zak omheen.

Soda azijn

Wanneer het bovenstaande niet heeft geholpen, is een andere gemakkelijke manier om de verstopping op proberen te lossen met huis-tuin-en keukenmiddeltjes. Als eerste kunt u kokend heet water proberen. Afwasmiddel, andere vloeibare zeep, wasverzachter, shampoo, chloor, baksoda of caustic soda en witte azijn kunnen het probleem soms ook oplossen als u geluk heeft. U moet pas over gaan op de chemische ontstoppingsmiddelen als al het andere niet heeft geholpen. Soms moet u hier iets meer van gebruiken voordat het werkt. Doe echter geen meerdere schoonmaakmiddelen in de toiletpot die niet met elkaar gecombineerd mogen worden, bijvoorbeeld bleek en azijn.

Hoe werkt een trekveer bij verstopping

Nog een methode die loodgieters vaak als eerste aanraden is het gebruik van een uitgevouwen ijzeren kleerhanger. Hiermee krijgt u een buigzame metalen draad die u kunt gebruiken om vastzittende delen in het toilet los te krijgen. Het kan ook een ander soort metalen draad zijn. U kunt er een plastic zak aan bevestigen als u niet wilt dat het ijzer schade veroorzaakt aan uw porselein. Werkt dit niet voldoende, dan kunt u overgaan op een professionele maatregel: de ontstoppingsveer. Deze is bij de bouwmarkt te koop. Steek deze met draaiende beweging in de toiletpot. Een trekveer kan ook werken.

Water toilet komt omhoog

Hebben de voorgaande methoden niet geholpen? Dan zijn er nog twee manieren om zelf de verstopping te proberen te verhelpen. Ten eerste kunt u proberen met een tuinslang de verstopping los te maken. Ten tweede kunt u het toilet eraf halen. Draai de watertoevoer naar de spoelbak van het toilet dicht en zet een emmer klaar. Schroef de toiletpot los. Zo kunt u de sifon (stankafsluitende bocht in toilet) van onderen legen en schoonmaken. Mislukt deze methode, dan weet u helaas dat u een loodgieter in moet schakelen. Ook als het water op andere plaatsen hoog staat is dat nodig.

Zelf uw WC ontstoppen? Tips en trics op www.eteb.nl