Bij opbergkasten is het (zoals het woord het aangeeft) de bedoeling dat je er zoveel mogelijk in kwijt kunt. Gooi je bestaande kasten eens open en bekijk ze met een kritisch oog. Wedden dat je nog heel wat lege ruimte kunt vinden? Hoe ga je deze best benutten of waarop moet je letten als je een nieuwe opbergkast aankoopt? Wij zetten alvast een paar nuttige tips voor jou op een rijtje.

Creëer ‘verdiepingen’

Heb je laden die vrij hoog zijn en daardoor een echt rommeltje worden? Denk bijvoorbeeld aan laden van de keukenkasten. Er bestaan in de handel heel handige opbergsystemen waarmee je per lade twee lagen kunt creëren. Dit is ideaal voor je bestek of je potjes met kruiden die je horizontaal in deze laden neerlegt. Datzelfde principe van verdiepingen kun je op je kasten met legplanken toepassen. Kijk of je je legplanken kunt herschikken en er één of meerdere extra voorzien. Lukt dit niet? Dan bestaan er hangmandjes die je onderaan de legplanken vastmaakt. Deze zijn ideaal voor kleine spullen zoals sokken en ondergoed.

Creëer vakken in je laden

Net als bovenstaande verdiepingen zorgen vakken in je laden voor extra ruimte. Je kunt dergelijke indelingssystemen in de handel vinden. Maar je kunt ze ook zelf creëren met bijvoorbeeld lege schoendozen. Als je spullen mooi in vakken verdeeld zijn, blijven ze ook beter op orde en kun je meer kwijt in je lade.

Gebruik je kastdeuren

Aan de binnenkant van al je kastdeuren kun je hangrekjes plaatsen om meer ruimte te creëren. Dit geldt bijvoorbeeld voor je keukenkasten, kleerkast of kasten van je badkamer. Je staat versteld hoeveel meer je hierdoor in je kasten kunt proppen.

Gebruik de hoeken van je kasten

Vooral bij keukenkasten of badkamerkasten worden de hoeken vaak vergeten. Installeer een systeem van draaiplateaus die aan de deur vastgemaakt zijn. Zij draaien automatisch naar buiten als je de deur opent. Deze bestaan in twee of drie lagen. Hierop kun je heel wat kwijt zoals poetsgerief of flessen en potjes verzorgingsproducten.

Een gouden tip

Het lijkt misschien een detail, maar denk bij voorbaat hoe je spullen gaat opbergen. Zo kun je bijvoorbeeld bij de aanschaf van voorraadpotten geen ronde maar vierkante potten kopen. Ga voor opbergdozen waarvan de afmetingen precies op elkaar, en ook op je kasten, zijn afgestemd. Hierdoor verlies je veel minder ruimte in je kasten.

Waarop letten bij een nieuwe opbergkast?

Alle bovenstaande tips gelden ook als je een nieuwe opbergkast aankoopt. Bekijk of deze mogelijkheden aanwezig zijn in de kasten, ofwel of je ze later nog kunt aanbrengen. Kies kasten die precies op maat zijn. Hierdoor ontstaan er geen lege ruimtes naast of op de kasten waar je achteraf waarschijnlijk toch spullen zult willen stapelen. Beter is dan om een grotere kast te kopen dan achteraf een slordig ogend interieur te hebben, niet?

Met wat creativiteit herschik je gegarandeerd je huidige kasten of kies je voor de perfecte nieuwe opbergkast!

Bron: woon-landelijk.nl