Yes, het voorjaar start weer! Naast alle leuke dingen die dit met zich meebrengt als het heerlijke weer, de schitterende bloesem en de vrolijk fluitende vogels brengt het ook wat voorjaarsproblemen met zich mee. Een van die problemen is het nestgedrag van sommige vogels. Gewoon in een boom is prima, maar als ze de schoorsteen van uw nieuwe huis gaan gebruiken, dan wordt het vervelend.
Avonda Faunabeheer komt in het voorjaar regelmatig nestende kauwen tegen. Helemaal bij huizen waar de haard al een tijdje niet gebruikt is (bijvoorbeeld doordat het huis al enige tijd te koop staat). Controleer daarom altijd, zeker voor het aansteken van de haard, op gerommel in de schoorsteen en takjes of afvalresten die mogelijk naar beneden zijn gevallen.

 

Overlast door kauwen
Kauwen houden ervan om hun nesten te bouwen in schoorsteenpijpen. Voor hen is het een veilige omgeving waar de eieren op het gemak worden uitgebroed. Maar een kauwennest in de schoorsteenpijp is onwenselijk en kan zelfs tot een gevaarlijke situatie leiden. Wanneer het nest de schoorsteenpijp blokkeert en u heeft dit niet in de gaten maar steekt wel de kachel aan kan de rook niet weg. Hierdoor is het gevaar van koolmonoxidevergiftiging. Daarnaast zorgt het piepen van de jongen voor geluidsoverlast, kan het een nare geur veroorzaken en takken kunnen naar beneden vallen. Kauwen verspreiden houtwormkevers via hun uitwerpselen dus ook daar kunt u overlast aan ondervinden. Helemaal wanneer uw huis van hout is gebouwd. Kortom op de vraag of er actie ondernomen moet worden op nestende kauwen in uw schoorsteen, is het antwoord volmondig “Ja, we moeten kauwen verjagen”.

 

Oplossing nestende kauwen

In veel situaties is de oplossing relatief eenvoudig, en voor de handige jongens onder ons is het zelf goed te doen. Een schoorsteenveger kan u hiermee helpen. Na het schoonvegen van de schoorsteenpijp is het plaatsen van een gaasje (boldraadrooster) op de schoorsteen helaas niet voldoende. De kauwen zijn niet voor één gat te vangen en bouwen hun nest dan gewoon op het gaasje. Boldraadroosters zijn wel ideaal voor de wering van kauwen bij de afvoeren zonder kap op het dak. In de andere gevallen kan er een bal aan een koord in de schoorsteen gemonteerd worden. Zo kan de lucht door de schoorsteen maar is het voor de kauwen niet mogelijk om een nest te bouwen. In een situatie waar de schoorsteen voorzien is van een kap kan het raadzaam zijn om de kap met gaas te laten afsluiten. De kauwen kunnen zelfs in de kap een plek vinden voor een nest.

 

Bij Avonda Faunabeheer wordt op een effectieve en diervriendelijke wijze gewerkt. Door het wegvangen van kauwen en/of het plaatsen van wering wordt de kauwen overlast verholpen.

 

Broedseizoen van de kauw

Het broedseizoen van de kauw is tussen de maanden april en juni. Dus let de komende maanden extra op, het is beter om het broeden voor te zijn. Dan valt de overlast die u ondervindt mee. Heeft u een vermoeden van nestende kauwen in de schoorsteen? Neem vrijblijvend contact op en vraag om advies.