Wanneer mensen zich gaan oriënteren op de aanschaf van een garagedeur, zijn ze al snel geneigd om te kijken naar de uitstraling van het deurblad en hoe de uitstraling van deurblad in verhouding staat tot hun woning. Belangrijker is dat je vooral kijkt naar de functionele aspecten van de garagedeur. Dat betekent; de manier waarop je de deur dagelijks wilt gaan gebruiken. Betekent dat dan dat je helemaal niet meer naar het uiterlijk van het deurblad moet kijken? Nee, absoluut niet!

Waar het om gaat, is dat je in de eerste plaats kijkt naar hoe je de garagedeur wilt gaan gebruiken en daarna een mooi model uit zult dat past bij de rest van je woning. Maar hoe bepaal je dan welke deur het beste bij jou past? Daar gaan we je in dit artikel een zo goed mogelijk antwoord op proberen te geven. Overigens kun je op deze site, garagedeurspecialist.nl, een handig overzicht bekijken van de typen deuren die er zijn. Zo heb je een totaalplaatje van het aanbod.

Het gebruik van de garagedeur

Zoals gezegd is het gebruik van de garagedeur van belang en daarna het uiterlijk. Voor wat betreft het gebruik kun je onder andere denken aan de frequentie waarmee je de garagedeur open en dicht wil doen.

Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks meerdere keren met de fiets de garage in en uit wilt gaan. In dat geval is het vervelend als je het deurblad iedere keer in zijn geheel open en dicht moet doen. Deuren die dan praktischer zijn, zijn bijvoorbeeld deuren die zijdelings worden geopend of een garagedeur die uit 2 deurbladen bestaat. Dergelijke deuren bieden je de mogelijkheid om de garage in en uit te gaan terwijl je de deur daarbij slechts gedeeltelijk hoeft te openen.

Garagedeuren en veiligheid

Heb je kleine kinderen die dagelijks naar school fietsen en moeten ze daarbij de garagedeur gebruiken? Dan geeft het een prettig gevoel als je weet dat ze dat op een veilige manier kunnen doen. Concreet betekent dat dat er bijvoorbeeld een ingebouwde sensor bij de deur wordt geplaatst die de deur direct tot stilstand brengt op het moment dat een persoon of een voorwerp zich tussen het deurblad en de grond bevindt. Maar denk ook aan beschermingkappen die ervoor zorgen dat je kinderen niet met hun vingers knel kunnen komen te zitten tussen de veren van de deur.

Garagedeuren en inbraak

Een laatste punt waar we je graag willen wijze, is dat je ook aandacht moet geven aan de veiligheid van de garagedeur op het gebied van inbraak. De deuren van de wat duurdere merken hebben vaak meerdere inbraakwerende sloten, waardoor het voor inbrekers lastiger wordt om via de garage in te breken.

Nadat je een selectie gemaakt van deuren die voldoen aan enerzijds de wensen voor het functionele gebruik en anderzijds de uitstraling, is het dus ook zinvol om nog even te kijken naar de inbraakveiligheid van de gekozen deuren.

Omdat er tegenwoordig zoveel verschillende soorten garagedeuren verkrijgbaar zijn, is het goed om je een instantie te oriënteren op de diverse soorten deuren zodat je je snel kunt beperken tot een selectie van bepaalde typen deuren. Vervolgens kun je aandacht geven aan de uitstraling van deuren en de mate waarin de deuren tegen inbraak zijn beveiligd. Op die manier weet je straks zeker dat je de juiste garagedeur koopt.