De stukadoor is een van de belangrijkste specialisten bij het inrichten en afwerken van gebouwen en constructies. Vaak bestaat er echter heel wat onduidelijkheid over wat je nu eigenlijk moet kunnen en kennen als stukadoor, waardoor veel mensen niet goed weten of ze een dergelijke opleiding wel willen volgen. Net zoals bij elke baan in de bouwsector zijn er om stukadoor te worden heel wat vaardigheden, kennis en inzicht nodig. Het volgende overzicht maakt duidelijk welke dat zijn!

Belangrijke vaardigheden en eigenschappen stukadoor

Een stukadoor is eigenlijk een vakman die pleister (of stuc) op muren en plafonds aanbrengt aan de binnenzijde van een gebouw, ofwel als verfraaiing, ofwel als bescherming. Deze beschermende laag bestaat uit specie of pleister van een bepaalde samenstelling, die varieert naargelang het doel. Wat moet je nu kunnen als stukadoor, en welke eigenschappen zijn hierbij belangrijk?

  1. Inzicht

Het stucen van een muur mag dan wel een eenvoudige opdracht lijken, niets is minder waar. Er is immers heel wat inzicht en logica voor nodig om precies te weten hoe de stuc moet worden aangebracht, om de juiste hoeveelheden te berekenen, enzovoort. Inzicht is één van de belangrijkste eigenschappen stukadoor, zoals dat bij alle andere specialisaties in de bouw het geval is!

  1. Nauwkeurigheid

Het aanbrengen van stuc of pleister is daarbij geen zaak waar je zomaar even snel over kan gaan. Het vereist geduld, en vooral nauwkeurigheid. De uitstraling én de bescherming van de muur of het plafond zijn immers direct afhankelijk van hoe goed de stuc op de muur wordt aangebracht!

  1. Kennis van materiaal

Ten slotte, en dit wordt vaak onderschat, is het belangrijk dat je als stukadoor weet welk materiaal er allemaal bestaat en welke gereedschappen en producten je moet gebruiken om het werk tot een goed einde te brengen. Welke materialen en producten gebruikt moeten worden hangt immers volledig af van de situatie: waaruit bestaan de muren of het plafond, hoe groot zijn die, hoe oud, in welke staat? Enkel een gespecialiseerde stukadoor beschikt over de nodige kennis om het antwoord te weten op dergelijke vragen en het werk goed te doen!

Een vacature stukadoor, een goede keuze

 

Uiteindelijk komt werk vinden er natuurlijk gewoon op neer dat je ernaar zoekt; dankzij een vacature stukadoor bij een uitzendbureau is het veel eenvoudiger om precies de job te vinden die je zoekt, zodat je snel je talenten en vaardigheden nog beter kunt ontwikkelen!