Wil je klussen aan de vloer? Er zijn meerdere manieren om een vloer te verbouwen. Daarbij kan men rekening houden met het materiaal, hoe dit geïnstalleerd moet worden en hoe men dit moet onderhouden om de kwaliteit te behouden. Zo zijn er houten of parket vloeren, laminaat en PVC vloeren. Hierbij is het van belang dat er een goede overweging wordt gemaakt wat betreft stijl van het interieur, hoe onderhoudsintensief het soort vloer is en of het makkelijk of juist moeilijk is om hiermee te klussen.

Klussen met hout

Een houten vloer is zeer populair en niet zonder reden. Dit natuurlijke materiaal brengt sfeer in huis en voelt warm aan bij aanraking in tegen stelling tot bijvoorbeeld tegels. In veel gevallen wordt er met eikenhout geklust aangezien dit een authentieke en sfeervolle uitstraling heeft. Andere houtsoorten die vaak gebruikt worden zijn teak, noten, essen en grenen.

Men onderscheidt hierin vaak drie verschillende soorten parket. Er is lamelparket, visgraat parket en massief houten parket. In het geval van lamelparket is er sprake van een toplaag en een onderlaag die samen een product maken. Vanwege de haaks op elkaar geperste lagen is lamelparket sterker dan het massief houten parket. Een visgraat vloer heeft betrekking op het legpatroon en niet het soort parket dat wordt gebruikt. Hierbij worden de uiteinden van de latjes haaks op elkaar gelegd waardoor er een zigzag patroon ontstaat.

Klussen met laminaat

Klussen met laminaat vloeren is uitermate geschikt voor mensen die een mooi ogende vloer willen hebben die niet veel kost. Dit kunststof product bestaat uit meerdere lagen en kan men tegen een voordelige prijs al aanschaffen. Verder is de aanleg eenvoudig om zelf te doen en tevens is het onderhoud dat nodig is zeer beperkt. Andere eigenschappen zijn de vlekbestendigheid, gladheid, stoot- en slijtvastheid, bestendigheid tegen brand- en schroeiplekken en de bestendigheid tegen de invloed van meubels.