Roestvast staal is een ijzer-bevattende legering, gemaakt van twee of meer verschillende chemische elementen. Roestvast staal wordt gebruikt voor veel verschillende toepassingen. Doordat roestvast staal een hoog percentage chroom bevat, ongeveer 12 tot 20 procent, zal het dus niet roesten. Er zijn meer dan 57 verschillende soorten standaard legeringen van roestvast staal beschikbaar. Daarnaast worden er nog verschillende soorten legeringen geproduceerd door de verschillende producenten van roestvast staal. Deze verschillende types roestvast staal kennen veel toepassingen: onder andere apparatuur als heftrucks, het bouwen van huizen en daken, in de auto-industrie (uitlaat, decoratief, motor, chassis, bevestigingsmateriaal en pijpen), in de chemische industrie (gaswassers en warmtewisselaars), in de papierindustrie, in de olieraffinaderij, waterleidingen, de maritieme industrie en scheepsbouw, sportspullen, transportatie en verschillende eindproducten voor de consument.

Er zijn verschillende soorten roestvast staal, afhankelijk van hun zogenaamde microstructuur. Austenitisch roestvast staal bevat minder dan 6 procent nikkel en bevat austenitisch-koolstofbevattend ijzer, in een kubusstructuur. Deze soort roestvast staal heeft een grote weerstand tegen corrosie en breken. Ferritisch roestvast staal (ferriet heeft ook een kubusstructuur) hebben een nog betere weerstand tegen corrosie, maar zijn daarentegen moeilijker te lassen. Martensitisch roestvast staal bevat ijzer en heeft een naalden-structuur.

Duplex roestvast staal bevat over het algemeen een gelijke hoeveelheid ferriet en austeniet. Deze soort roestvast staal bieden een hoge weerstand tegen pitcorrosie en corrosie in de meeste omstandigheden. Ze hebben ook een goede weerstand tegen scheurtjes door chloride-stresscorrosie, en ze zijn ruim twee keer zo sterk als gewone austenieten. Daarom worden deze soorten roestvast staal in de chemische industrie, bijvoorbeeld in raffinaderijen, fabrieken die gassen verwerker, papierfabrieken en waterinstallaties.