Pallets, in alle mogelijke vormen, waren vroege gasten van het doe-het-zelffeest en zijn sindsdien gebleven. Het gebruik ervan voor heeft zeker zijn risico’s, maar hebben een voordelige prijs (meestal gratis). Hier is een gids voor alles wat je moet weten: het vinden, kiezen en schoonmaken. Als je eenmaal weet wat het juiste hout is,  kun je zelf beslissen of het de moeite waard zijn.

Hoe vind ik gratis pallets?

Tonnen bedrijven krijgen zendingen die verpakt zijn op houten pallets. Mocht je in de buurt zijn van een bouwmarkt, vraag dan gewoon aan iemand of hij of zij van plan is om ze te gebruiken. De kans is groot dat sommige winkels of magazijnen ze graag weggeven.

Hoe kies je de beste pallets

Pallets hebben een bedenkelijke geschiedenis; je weet nooit waar ze voor zijn gebruikt en waar ze zijn geweest. We hebben het al eerder gehad over de inherente gevaren van het gebruik ervan, dus je weet waarschijnlijk dat pallets vaak met chemicaliën worden behandeld – het type dat je nergens in de buurt van jou of je kinderen of in je huis wilt hebben. Pallets zijn ook vaak broedplaatsen voor insecten en bacteriën.

Als jij je hier niks van aantrekt, zoek dan pallets die het veiligst hergebruikt kunnen worden.

  • Vermijd de pallets die je in de supermarkt ziet, omdat ze meer vatbaar zijn voor voedselverspilling. Bacteriën (zelfs als je het niet kunt zien) en poreus hout zorgen voor slechte bedgenoten.
  • Zorg ervoor dat het hout in goede staat is. Je zult waarschijnlijk een aantal planken verliezen terwijl je ze uit elkaar scheurt, dus begin met zoveel mogelijk planken die niet gebarsten, gebogen of kromgetrokken zijn.
  • Kijk naar de gebruikte spijkers. Als ze bijzonder gedraaid zijn, kunnen ze nog moeilijker te verwijderen zijn. Beslis of dat het werk waard is.
  • Controleer het op grove residu’s, olievlekken of schimmels. Hetzelfde geldt voor geuren.
  • Vermijd pallets die al maanden in de regen staan.

Pallets reinigen en desinfecteren

Als je in het bezit bent van een hogedrukreiniger, is dit een goed moment om deze te gebruiken. Schrob het hout met zeepwater (en wat bleekwater als je dat wilt). Goed uitspoelen en volledig laten drogen. Je weet nooit of je al het vuil verwijderd, dus om zeker te zijn kun je het hout het beste uit de buurt van kinderen houden. Wil je zeker van zijn van gebruikte pallets die compleet schoon en gecontroleerd zijn, kijk dan eens op www.vierhouten-pallets.nl.