Verlangt u ook naar de tijden dat het eindelijk warmer is? De tijden van buiten leven? Dat de zon schuint en het eindelijk weer tijd is om te genieten van uw gazon. De tuin is niet voor niets voor velen een fijne plek om even te gaan zitten. Toch zijn de oneffenheden in uw gazon vaak een irritatie voor de tuinliefhebber. Kleine plekjes zijn geen probleem, deze zijn immers eenvoudig opnieuw in te zaaien. Maar het hele gazon onder handen nemen, is echter een grote klus. Dit heeft best wat tijd en aandacht nodig. Toch is dit resultaat vaak de moeite waard, zeker als u een kleine tuin heeft. Met een klein beetje werk ligt er een geheel nieuw gazon zodat u optimaal kunt genieten van de prachtige zomerdagen die gaan komen. Bent u van plan uw gazon onder handen te nemen? Graszoden specialist tuinengras.nl legt stap voor stap uit hoe u een perfect gazon maakt.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Mocht uw gazon echt niet meer te redden zijn, moet u deze eerst helemaal verwijderen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met een graszodensnijder. Het gehele gazon moet verwijderd worden, dus het gaat niet alleen maar om snel omspitten van uw tuin, het is best een klus. Echter is het uiteindelijke resultaat straks zo prachtig dat het al uw inzet waard zal zijn.

Indien u helemaal geen oud heeft, dan is dit natuurlijk niet nodig. U dient er wel op te letten dat de ondergrond vrij van puin, vuil en onkruid is voordat u begint met het aanleggen van uw nieuwe gazon. Dit is belangrijk omdat onkruid later nog terug kan komen. Daarnaast is het moeilijk om de grond te egaliseren wanneer er nog grove delen in zitten. Wanneer u de grond gaat egaliseren is het handig om hiervoor een hark te gebruiken, dit versnelt en maakt het proces makkelijker.

Het gazon aanleggen

Nu de grond egaal en vrij is kunt u beginnen met het echte werk. Om goed van start te gaan dient u aan de rechterzijde te beginnen. Begin met het leggen van de graszoden vanuit een ver punt in uw tuin, het liefst vanuit de rechte hoek van uw tuin. U moet er goed op letten dat de graszoden goed op uw terras of stoeprand aansluiten. Op deze manier hoeft u niet meer iedere keer over uw zojuist aangelegde graszoden te lopen.

Om een goede rechte lijn te maken kunt u gebruik maken van een gespannen touw of een plankje, dit zorgt ervoor dat u makkelijk een rechte lijn kunt trekken. De graszoden zijn gemakkelijk met een mes te snijden, maar een schop is ook prima. Mocht u ook hoeken moeten snijden, dan is het gebruik van een mes sterk aan te raden. Ook kunt u de graszoden die overblijven in de volgende baan draaien. U krijgt het mooiste resultaat wanneer u alle graszoden zo strak mogelijk tegen elkaar aan rolt, het liefst in een halfverband. Met een plan zorgt u ervoor dat de graszoden zo strak mogelijk tegen elkaar aan komen te liggen. Is het uiteindelijk nog niet helemaal recht? Dan kunt u een wals gebruiken om dit alsnog voor elkaar te krijgen.

Probeert u zo min mogelijk over nieuwe graszoden heen te lopen. Mocht dit toch nodig zijn, dan is het aan te raden om bijvoorbeeld een plank over uw gazon heen te leggen zodat u een tijdelijk pad maakt, en uw gazon niet negatief aantast.

Goede verzorging

Na u uw graszoden heeft aangelegd is het sproeien van water uiteraard heel belangrijk. Bij warm weer is het belangrijk dat u ook meer water geeft, als de zoden te weinig water krijgen groeien ze minder goed. Let er dus op dat de zoden goed vochtig blijven als er geen regen valt. Gebrek aan water is vaak de oorzaak van een gazon dat niet mooi opkomt.

Wanneer uw gras een hoogte van ongeveer 6 tot 8 centimeter meet, kunt u beginnen aan de eerste maaibeurt. Dit dient u uiterst voorzichtig te doen. Het is belangrijk dit vooral niet te kort te maaien, met ongeveer een derde deel zit u goed. Na een maand kunt u al volop genieten van uw perfecte gazon!