Houten raamdecoratie is erg geliefd. Het geeft veel sfeer aan je huis en geeft een luxe uitstraling. Al jaren zijn (houten) shutters populair, maar toch kiezen mensen steeds vaker voor het alternatief: houten jaloezieën. Beide raamdecoratie lijken op elkaar, maar houten jaloezieën zijn een stuk goedkoper.

Verschil shutters en houten jaloezieën

Shutters zijn houten luiken met lamellen. Houten jaloezieën bestaan uit een bovenbak met daaronder horizontale lamellen. Hieronder ziet u welke kenmerken en verschillen er zijn:

 • Shutters sluiten vaak het hele kozijn af. Houten jaloezieën kunnen ook het hele kozijn afsluiten, maar kun je ook altijd weer ophalen. Je bent bij houten jaloezieën dus niet verplicht om altijd wat voor de ramen te hangen.
 • Shutters kunnen tot 4 meter breed worden gemaakt en zijn daarmee geschikt voor brede ramen. Houten jaloezieën kunnen tot 2,6 meter breed worden gemaakt en zijn dus niet geschikt voor hele brede ramen. Beide raamdecoratie kunnen tot 3 meter hoog worden gemaakt.
 • Shutters kun je bedienen met een stok en zo kun je de lamellen kantelen. Houten jaloezieën kun je op en neer halen met een koord en ook kantelen met een koord. Door de lamellen te kantelen kun je spelen met de lichtinval.
 • Shutters zijn er maar in een beperkt aantal kleuren zoals wit, crème, grijs, bruin en zwart. Bij houten jaloezieën heb je meer keuze uit kleuren zoals: meerdere tinten wit, crème, grijs, bruin, zwart rood en groen.
 • De levertijd van shutters bedraagt gemiddeld 10-14 weken en dat terwijl houten jaloezieën binnen 5-10 werkdagen worden geleverd.
 • Shutters komen vaak in een kozijn te hangen en zijn daarom lastig in te meten. Houten jaloezieën kun je op meerdere manieren monteren en zijn makkelijker in te meten. De hoogtemaat is bijvoorbeeld minder belangrijk bij een jaloezie dan bij een shutter.
 • De lamelbreedte is bij shutters breder dan bij houten jaloezieën. De kleinste lamelbreedte is bij shutters 63 mm en bij houten jaloezieën is de lamelbreedte 50 mm.

witte houten jaloezieën

Verschil in kosten

Er zijn meerdere verschillen tussen shutters en houten jaloezieën, maar het grootste verschil is de prijs. Shutters zijn gemiddeld 3 keer duurder dan houten jaloezieën. Shutters hebben misschien een luxere uitstraling, maar met houten jaloezieën heb je eigenlijk meer mogelijkheden.

Houten jaloezieën op maat

Houten jaloezieën kunnen op maat gemaakt worden vanaf 40 cm breed en daarmee zijn houten jaloezieën ook geschikt voor smalle ramen. Je kunt verder kiezen voor verschillende opties, zoals:

 • Kleur

Je hebt een ruime keuze uit kleuren. Om te kijken welke kleur het beste bij jouw interieur staat kun je gratis stalen aanvragen. De staal wordt dan binnen enkele werkdagen per post gestuurd.

 • Bedieningskant

Je kunt de houten jaloezieën bedienen met koorden. Je kunt zelf bepalen aan welke kant het ophaalkoord komt en aan welke kant het bedieningskoord komt.

 • Zijgeleiding

Je kunt voor staaldraad kiezen als zijgeleiding. Dan zit er een stalen draad door de lamellen en de onderlat en de onderkant van het staaldraad zet je vast op het kozijn of de muur. Zo blijven de lamellen altijd op hun plek hangen.

 • Uitvoering

Je kunt kiezen voor een standaard uitvoering of een hippe retrobediening. Met een retrobediening krijg je een andere bovenbak en een andere (industriële) bediening. Daarnaast krijg je standaard een ladderband.

 • Ladderband of ladderkoord

Je kunt kiezen voor een ladderband of –koord. Een ladderband is een band die over de lamellen heen loopt, dit geeft een luxe uitstraling. Een ladderkoord krijg je standaard en lopen door de lamellen heen zodat het kan kantelen.

houten jaloezieën op maat

Materiaal houten jaloezieën

Houten jaloezieën worden van verschillende soorten hout gemaakt. Je kunt kiezen uit: Bamboo Wood, Basswood, , Exotic Wood en Distress. Elke houtsoort is duurzaam en heeft een goede kwaliteit. Daarnaast heeft iedere houtsoort een andere uitstraling.

Houten jaloezieën geschikt voor meerdere woonstijlen

Houten jaloezieën worden steeds meer gekocht. Houten jaloezieën passen in ieder interieur, omdat het een natuurlijk product is. Hout komt in bijna ieder interieur terug, al is het maar een kast, eettafel, stoel of bijzettafel. Houten jaloezieën staan mooi bij een landelijk interieur en dan met name in een witte kleur of houtkleur. In een industrieel interieur geven houten jaloezieën een stoere uitstraling, vooral als je kiest voor een houtkleur of een grijze of zwarte kleur. In een klassiek en romantisch interieur staan witte, houten jaloezieën prachtig . Wat weer gaaf kan staan bij een modern interieur zijn zwart, houten jaloezieën met een retro ophangsysteem met bronzen bediening.

Voordeel van houten jaloezieën op maat

Houten jaloezieën brengen meerdere voordelen met zich mee. Je kunt met houten jaloezieën eenvoudig spelen met het zonlicht en schaduw. Je hebt de keuze uit verschillende soorten hout en daarom passen houten jaloezieën bij vele interieurs. Houten jaloezieën zijn verder makkelijk schoon te maken. Je kunt stof kan met een stofdoek afnemen en vlekken met een vochtige doek schoonmaken.

goedkope houten jaloezieën

Voor welke kamers zijn houten jaloezieën geschikt?

Houten jaloezieën zijn geschikt voor meerdere kamers, namelijk:

 • Een woonkamer

Houten jaloeizeen komen het meest voor in woonkamers en dat heeft te maken met de kantelfunctie. Je kunt bijvoorbeeld overdag veel licht naar binnen laten schijnen zonder dat mensen naar binnen kunnen kijken. Ook `s avonds kun je de lamnellen zo kantelen dat niemand naar binnen kan kijken. Hout geeft verder een warme en gezellige uitstraling, iets wat prettig is in een woonkamer.

 • Een keuken

Houten jaloezieën komen vaak voor in een keuken. In een keuken is veel licht belangrijk. Als de zon fel schijnt dan kun je de lamellen zo kantelen dat je alsnog licht in de keuken houdt. Daarnaast zijn de houten jaloezieën gemakkelijk schoon te maken, wat handig is in de keuken.

 • Een kantoor

Houten jaloeizeen komen ook vaak voor op kantoor. Je kunt de lamellen bijvoorbeeld kantelen als de zon op je beeldscherm schijnt. Daarnaast blijf je toch lichtinval houden, natuurlijk licht is namelijk beter dan kunstmatig licht in een werkomgeving.

 • Een slaapkamer

Houten jaloezieën zie je ook in slaapkamers hangen. Het geeft je slaapkamer een mooie uitstraling. De lamellen kun je overdag open kantelen zodat je voldoende licht hebt en `s avonds dicht kantelen om het licht tegen te houden. Wel is het zo dat er via gaten in de lamellen licht naar binnen komt.