Veel huiseigenaren moeten er vroeg of laat aan geloven: het renoveren van een plafond. Plafondrenovatie kun je doen als je plafon er echt aan toe is. Maar het renoveren van je plafond, met plafondpanelen, stucwerk of een systeemplafondplaat, is ook ideaal om je woning te moderniseren en visueel aantrekkelijker te maken. Welke materialen kun je precies gebruiken als je je plafond wilt gaan renoveren? Hieronder vind je de belangrijkste soorten plafondafwerking die je kunt gebruiken voor de renovatie!

Plafondpanelen gebruiken van gips

Een van de populairste methoden om een plafond te repareren, is door gebruikt te maken van plafondpanelen. Panelen en platen, zoals een systeemplafondplaat, hebben de nodige voordelen te bieden voor klussers. Bij het gebruik van plafondplaten kun je kiezen uit gipsplaten of betonplaten. Gipsplaten hebben als voordeel dat ze gemakkelijk aan te brengen en te bewerken zijn. Van cruciaal belang is wel dat je de systeemplafondplaat voorbehandeld, voordat deze aan het plafond wordt bevestigd. Dit is van belang, omdat anders de afwerking niet goed hecht. Hoe je plafondplaten verder kunt afwerken, lees je hieronder.

Gipsplaten afwerken: hoe doe je dat?

Er zijn twee manieren waarop gipsplaten op een plafond fraai kunnen worden afgewerkt. Namelijk door ze te stucen of door de platen te schilderen. Ook kunnen de platen behangen worden, maar daarvoor kies je natuurlijk alleen bij een zijwand van gips. Belangrijk is, zoals gezegd, dat de platen met een primer goed worden voorbehandeld, zodat het stucwerk of de verf goed hecht. Gebruik ook een gipsplaatvuller om schroefgaatjes en oneffenheden op te vullen voor een strakke afwerking van je plafond.

Betonnen platen gebruiken als afwerking

Naast plafondplaten van gips kun je ook kiezen voor betonnen plafondplaten. Voordeel hiervan is dat je kiest voor een sterke en robuuste afwerking. Betonnen platen als afwerking van het plafond zijn herkenbaar door de V naden structuur die zichtbaar is. Een interessant voordeel van beton is dat dit materiaal heel divers kan worden afgewerkt. Zo kun je kiezen voor spackspuiten als afwerking, maar ook voor stucwerk aanbrengen of het gebruik van latexverf, dat met een roller of anders een hogedrukspuit aangebracht kan worden. Ook sierornamenten zijn een fraaie optie om je plafondplaten mooi af te werken. Ten slotte kun je ook nog kiezen voor een afwerking met ornamenten of voor het aanbrengen van een licht korrelige gipsmortel. De laatste optie geeft een uniek effect, doordat er speelse patronen ontstaan.