Waterontkalker, wel eens van gehoord? Ze noemen het ook wel eens een waterontharder. Wij gaan met je doornemen wat het voor een ding is en wat je er aan hebt.

Wat is een waterontharder? 

Een waterontharder is een filtratiesysteem voor het hele huis dat hardheid veroorzakende calcium en magnesium mineralen uit je water verwijdert door middel van een proces dat ionenuitwisseling wordt genoemd. Een waterontharder pakt één van de meest voorkomende en verwoestende waterproblemen aan: hard water. Hard water richt een ravage aan in een moderne woning. De leidingen raken verstopt door kalkaanslag, waardoor de waterdruk afneemt. Kalkaanslag verkort de levensduur van apparaten zoals vaatwassers, koffiezetapparaten en ijsmachines drastisch. Hard water vernielt warmwaterapparatuur. Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe meer calcium en magnesium zullen stollen en verharden tot vaste afzettingen in uw warmwatertoestel. (De ionische waterontharder haalt de kalk uit het water, maar de magnetische laat de kalk erin opgelost zitten. We raden de tweede aan). 

Hardwater gebieden

Als je in een gebied met hard water woont, kan het klinken alsof je boiler popcorn knalt. Dit komt doordat kalk zich heeft vastgezet op het verwarmingselement. Als de temperatuur van de boiler stijgt en de tank uitzet, beginnen de verkalkte steenafzettingen die zich op de verwarmingselementen hebben vastgezet, te barsten en uit te rekken. Door hard water veroorzaakte kalkaanslag is de boosdoener van dat popcorn-knallende geluid.

Zonder waterontharder heeft het wasgoed extra wasmiddel nodig om te voorkomen dat het er groezelig uitziet. De vaat komt streeploos en bevlekt uit de vaatwasser. Je douchegordijnen worden vuil en jr zeep en shampoo schuimen niet meer. Baden in hard water geeft je huid jeuk en droogt uit en je haar wordt futloos en plakkerig. De hoeveelheid tijd, energie en geld die nodig is om de schadelijke neveneffecten van hard water op te ruimen is duizelingwekkend. Een waterontharder voor het hele huis is de oplossing voor de plaag van de hardheid van het water.  

En vooral dan de magnetische waterontharder, waar geen zout in zit en die dus niet bijdraagt aan verzilting van zoet drinkwater. Lees er maar eens wat meer over, dat is best wel een dingetje wereldwijd.