Wie al een tijdje in een huis woont en de woning op leeftijd begint te raken dan wordt er vaak overwogen om te gaan verbouwing. Bij een grote verbouwing komt er echter ook de vraag met zich mee op het niet verstandiger is om te kiezen voor nieuwbouw. Dat kan zowel door een geheel nieuwe woning te gaan bouwen of een woning te kiezen in een nieuwbouwproject. Helaas is deze vraag niet zomaar te beantwoorden. Dit is helemaal afhankelijk van de situatie en jouw wensen en behoeften.

Wanneer kiezen voor nieuwbouw

Woon je in een zeer oud huis waarvan het niet meer waard is om te gaan verbouwen? In dat geval is het verstandig om de overweging te maken om voor een nieuwbouwwoning te gaan. Een gloednieuw stuk bijbouwen of slechts een bepaald gedeelte van een woning verbouwen dat op dit moment al niet veel meer waard is levert je vaak meer kosten dan opbrengsten op. Indien de woning binnen een bepaalde tijd aan de vlakte gaat is de verbouwing namelijk voor niks en zal het je bij later verkopen ook minder opbrengen. In dat geval is het mogelijk om je huidige woning te koop te zetten en te zoeken tussen de nieuwbouwprojecten voor een nieuwe woning of op een kavel te gaan bouwen.

Ook wanneer je zelf het gevoel hebt dat je toe bent aan een andere woning dat kan het lonend zijn om te kiezen voor een nieuwbouwwoning. Een verbouwing geeft uiteraard aanpassingen in de bestaande woning, maar wanneer je veel en grote aanpassingen wilt dan gaan de kosten voor de verbouwing ook flink omhoog. In dat geval is het aan jou om de afweging te maken. Voor nieuwbouwwoningen in Utrecht stel je hier al jouw wensen voor de woning samen, zodat je een huis krijgt die helemaal bij jou aansluit.

Wanneer kiezen voor een verbouwing

Een keuze voor een nieuwbouwwoning is lang niet altijd een realistische keuze. Heb je al een huidige woning is financieel niet al te breed of het er simpelweg niet voor over? Dan is een verbouwing in veel gevallen interessanter. Zeker wanneer het slechts om een bepaald gedeelte van de woning gaat en/of een kleine verbouwing dan zijn de kosten ook niet al te hoog. Afhankelijk van de staat van de rest van de woning gaat de waarde van jouw huis er ook van omhoog, waardoor je de verbouwing al snel terugverdient. Wie handig is met verbouwing kan de klus overigens nog zelf uitvoeren. Doordat de waarde van je woning omhoog gaat en je te maken krijgt met relatief lage kosten is dit financieel gezien een slimme keuze.

Verder kan het zijn dat je in een leuke buurt woont waar je niet weg wilt. In dat geval is een verbouwing ook de beste optie. Je blijft wonen waar je al woont en verbouwt slechts hetgeen wat jij wilt.