Er zijn honderden VvE beheerders actief in Nederland. Sommige VvE beheerders hebben een certificaat voor VvE beheer, andere organisaties hebben dit niet. Maar wat houdt het VvE beheer certificaat nu precies in en hoe belangrijk is dit certificaat? Je leest het in dit artikel.

Het certificaat voor VvE beheer
Er zijn diverse organisaties in Nederland die VvE beheerders certificeren. Deze organisaties hebben een eigen certificaat ontwikkeld, die ze alleen aan organisaties geven die aan de vele voorwaarden van het VvE beheer certificaat voldoen.

De bekendste organisatie met een eigen VvE beheer certificaat, is SKW. Deze certificatie wordt ook wel de SKW certificatie genoemd. Een SKW certificaat garandeert niet dat een Vereniging van Eigenaren een beheerder kan vinden die perfect bij de VvE past. Wel waarborgt het certificaat bepaalde interne processen. Klanttevredenheid is hier geen onderdeel van. Dit betekent dat je met een SKW certificaat, of ieder ander VvE beheer certificaat, niet de garantie hebt dat jouw beheerder perfect bij je past.

Is een certificaat een must?
VvE beheer Rotterdam met certificaat heeft bepaalde garanties, voornamelijk met oog op interne processen. Echter, het certificaat is geen waarborg tegen misstanden en ook geen garantie op honderd procent klanttevredenheid. Het is dus ook niet zo dat als je een VvE beheerder zonder certificaat inschakelt voor jouw VvE beheer, je een verkeerde keuze maakt. Een VvE beheerder met certificaat kan voordelen bieden voor de Vereniging van Eigenaren, maar is geen must.

Heb je een goede VvE beheerder gevonden, zonder certificaat? Maak je dan geen zorgen. Dat deze beheerder geen certificaat heeft, zegt niets over de prestaties van de beheerder. Je kunt dus gewoon in zee gaan met deze beheerder, tenzij je het certificaat erg belangrijk vindt. In dit geval zoek je verder naar een beheerder die wel een erkend VvE beheer certificaat heeft, zoals de SKW certificatie.