Een airco aanschaffen kan veel verschillende voordelen hebben. Toch denken veel mensen in Nederland dat een airco niet nodig is, omdat we doorgaans niet zo’n hele warme zomers hebben. Anderen vinden een airco weer een doorn in het oog, omdat het niet een heel mooi apparaat is, en schaffen het daarom niet aan. Toch heb je tegenwoordig wel degelijk iets aan een airco in Nederland, aangezien we gemiddeld veel warmere zomers hebben, en daarnaast zuivert een airco ook de lucht in je huis. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel manieren om een airco op een mooie manier in te bouwen in je woning, waardoor het geen lelijk aanzicht meer hoeft te zijn. In deze blog lees je meer over het inbouwen van een airco in je woning.

Hoe ziet een normale airco in je huis eruit

Ondanks dat je genoeg opties hebt om je airco volledig in je interieur te verwerken, is dit niet altijd nodig. Er zijn ook airco’s die niet heel erg opvallen, en die wellicht een betere optie voor jou zijn als je niet van plan bent je airco heel het jaar door te gebruiken. Monoblock airco’s zijn airco’s die enkel een binnenunit hebben. Als je kiest voor een strak modern design, dat niet te groot is, kan je een monoblock airco nog redelijk mooi wegwerken in je woning. Zorg dat de airco hoog en buiten het zicht hangt, maar wel op een plek waar hij genoeg frisse lucht kan verspreiden. Een split unit airco heeft twee units, waarbij er een binnenunit en een buitenunit geïnstalleerd moeten worden. De buitenunit wordt aan de buitenzijde van je huis bevestigd, en mits deze tactisch geplaatst wordt, hoeft dit niet zichtbaar te zijn. 

Een volledige ingebouwde airco

Een airco die echt niet opvalt moet toch wel echt volledig worden ingebouwd. De inbouw airco kun je integreren in verlaagde plafonds of in valse wanden. Een valse wand plaats je als je een ruimte wil opdelen in meerdere ruimtes, maar geen volledige muur wil plaatsen. Bij een inbouw airco wordt de koude lucht via roosters de ruimte ingeblazen. Een inbouw airco heeft, net als een split unit airco, twee units waarbij eentje aan de buitenzijde de warme lucht naar buiten blaast. 

Wat kost een een inbouw airco

Een inbouw airco is relatief duur. Een inbouw airco is sowieso duurder dan een monoblock, split unit, of verplaatsbare airco. Bij het inbouwen van een airco moet je rekening houden met installatie- en materiaalkosten. Daarnaast moet er dus een omkasting gebouwd worden, wat dus een laag plafond of een valse wand kan zijn. Een toegangsluik om onderhoud of herstellingen mogelijk te maken is ook zeer belangrijk. Al met al loopt dit dus redelijk in de kosten op, maar het is wel een goede investering als je veel gebruik gaat maken van je airco.