Duurzaam bouwen is een trend die steeds meer opkomt. Vanwege de lange lijst met voordelen kiezen steeds meer particulieren en bedrijven ervoor om woningen en bedrijfspanden op duurzame wijze te laten bouwen. Duurzame woningen en gebouwen zijn beter voor het milieu, omdat ze energiezuinig zijn en er dankzij duurzaam bouwen bespaart kan worden op grondstoffen. Wil jij binnenkort een nieuwe woning laten bouwen of heb jij plannen om jouw huidige woning of bedrijfspand te verbouwen en wil je meer weten over duurzaam bouwen? Wij hebben de belangrijkste onderdelen voor je op een rijtje gezet.

Materialen en grondstoffen

Bij de bouw van een duurzame woning staat het welzijn van mens en milieu voorop. Daarom wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van duurzame materialen. Deze materialen zijn op geen enkele wijze schadelijk voor het milieu en de gezondheid van de bewoners. Zo wordt het milieu beschermd en loopt de gezondheid van de bewoners en de gebruikers van het pand geen gevaar. Duurzaam bouwen houdt tevens in dat er streng wordt gelet op de grondstoffen. Door slim gebruik te maken van alle materialen wordt voorkomen dat de grondstoffen van bouwmaterialen opraken.

Gebruik natuurlijke bronnen

Een duurzame woning maakt veel gebruik van natuurlijke bronnen, zoals water, de wind of de zon om het huis te voorzien van warmte en energie. Door de woning gunstig ten opzichte van de zon te bouwen kan de woning door middel van zonnepanelen op natuurlijke wijze worden voorzien van warmte en energie.

Hergebruik

Een ander, belangrijk aspect van duurzaam bouwen is het duurzaam slopen van oude gebouwen. Door oude gebouwen met beleid te slopen blijven bepaalde elementen intact, waardoor ze na de sloop opnieuw gebruikt kunnen worden bij de bouw van een ander pand of woning. Door deze materialen opnieuw te gebruiken wordt er bespaart op grondstoffen voor de bouw en wordt het milieu minder belast. Het hergebruiken van materialen zorgt ervoor dat jouw woning nog duurzamer wordt.

Leefbaarheid

Bij duurzaam bouwen staat naast het welzijn van het milieu ook het welzijn van mensen centraal. Daarom is het belangrijk dat het binnenmilieu van een duurzaam gebouwde woning gezond is. Een gezond binnenmilieu wordt gecreƫerd met behulp van goede ventilatie, goede isolatie en goede verwarming van de woning. Dankzij een goed ventilatiesysteem, een goede isolatie en goede verwarming wordt vocht, schimmel en ophoping van schadelijke stoffen voorkomen en blijft het binnenmilieu van de woning gezond. Wil jij bij de bouw van jouw woning of bedrijfspand gebruik maken van duurzaam bouwen? Dan is het aan te raden om de bouw uit te besteden aan een bouwbedrijf dat hier ruimschoots ervaring mee heeft. Zo weet je zeker dat jouw woning op de juiste wijze wordt gebouwd en kun jij jarenlang genieten van een duurzaam huis.