Niemand houdt van koude voeten. Het is dus heerlijk als je ’s winters een verwarmde vloer in huis hebt. In de badkamer, woonkamer of slaapkamer: eigenlijk is vloerverwarming altijd een goed plan. Tenminste, dat denken veel consumenten. Terwijl aan vloerverwarming ook een aantal nadelen kleven.

 

Het grootste nadeel van vloerverwarming

Het is waarschijnlijk een van de grootste nachtmerries voor huiseigenaren: een lekkage in de vloerverwarming. Aangezien de waterleidingen meestal onder een laag cement liggen, zul je bij een lekkende leiding de hele vloer moeten openbreken. Gelukkig is de kans op een lekkage klein als je de vloerverwarming door een professional laat aanleggen.

 

Tegenwoordig is het ook mogelijk om je vloer te verwarmen zonder water. Door middel van zogenaamde elektrische vloerverwarming kan een relatief klein oppervlakte snel en veilig opgewarmd worden. Deze manier van verwarmen is vooral populair in badkamers.

 

Andere nadelen van vloerverwarming

Een andere reden om geen vloerverwarming te nemen, is de hoge aanschafprijs. Vooral in een bestaande woning kunnen de kosten flink oplopen, omdat het aanleggen dan veel werk is. (Al kan een elektrische vloerverwarming vaak over een bestaande vloer gelegd worden.)

 

Je vloer verwarmen kost bovendien iets meer geduld. Het opwarmen gaat namelijk vrij langzaam. Toch is het een stuk duurzamer, omdat je de warmte eerder voelt. De warme lucht stijgt namelijk gelijkmatig op, waardoor je eerder een aangename temperatuur voelt. Houd er rekening mee dat dit type verwarming niet voor elke vloer geschikt is. Tapijt en hout zijn bijvoorbeeld minder geschikt, omdat ze de warmte niet goed doorlaten.

 

Gelukkig ook veel voordelen

“Lekker warm aan je voeten” wordt vaak als grootste voordeel van vloerverwarming genoemd. Terwijl er veel meer redenen zijn om je huis op deze manier te verwarmen. Het systeem is bijvoorbeeld vrijwel onzichtbaar, waardoor je veel meer ruimte overhoudt. Bovendien zien traditionele radiatoren er vaak lelijk uit. Bij vloerverwarming zit alleen de verdeler boven de grond, maar die is meestal netjes weggestopt in de meter- of voorraadkast.

 

Mensen die snel last hebben van stof, zijn ook gebaat bij vloerverwarming. Doordat de warme lucht gelijkmatig opstijgt, verspreiden stofdeeltjes zich minder snel.

 

Met sommige systemen kun je zelfs een ruimte koelen. Er stroomt dan geen warm, maar koud water door de leidingen. Ideaal tijdens warme zomers. En wist je dat vloerverwarming geen onderhoud nodig heeft?