We zagen deze week de Notre Dame in Parijs afbranden. Groot nieuws natuurlijk, een van de meest belangrijke monumenten van Parijs door vlammen zwaar aangetast. Laatste nieuws is dat het te maken had met een kortsluiting. Interessante statistiek circa 15% van alle branden komt door kortsluitingen. En wat kun je daar tegen doen zowel als particulier als, als manager van een bedrijf? Helemaal niets, juist, je staat machteloos. Welnu, niet helemaal. Er zijn vele brandveiligheid maatregelen te nemen zowel ter preventie als ter bestrijding. Bij deze delen we wat wijsheden zodat je een catastrofe a la Notre Dame kunt voorkomen.

Rookmelders

Onontbeerlijk zijn natuurlijk rookmelders. Ga je verbouwen, kies dan gelijk voor rookmelders die voldoen aan NEN 2555 normen. Deze voldoen aan de wetgeving van Nederland. Enfin, het verschil met normale rookmelders is dat bij NEN 2555 rookmelders, er een tweede energievoorziening is. Het kan namelijk best gebeuren dat de stroom uitvalt bij een brand. En dan werken de meeste huis tuin en keuken rookmelders niet meer. Bij NEN 2555 rookmelders is er dan nog een tweede als het ware backup bron van energie, waarschijnlijk een batterij o.i.d. waardoor zo een rookmelder ook wanneer de stroom uitvalt nog blijft werken. Raadpleeg de Royal Safety website voor meer informatie omtrent de plaatsing van de rookmelders.

Een preventie maatregel die het verschil kan betekenen tussen leven en dood is brandvertragend impregneren. Brandvertragend impregneren omvat werkzaamheden waarbij bepaalde kwetsbare onderdelen van de woning of objecten behandeld worden met een speciaal goedje, dat ervoor zorgt dat de brand zich significant minder snel kan verspreiden. Dit geeft je extra tijd mocht er een brand uitbreken. En wellicht kan het helpen om de brand te blussen. De brand zal zich veel minder snel kunnen verspreiden. Daar schuilt het gevaar bij brand voornamelijk in: de snelle verspreiding. Meer tips omtrent impregneren kan men lezen op deze webpagina: https://www.royalsafety.nl/arbo-en-brandveiligheid-kennisbank/brandbeveiliging/brandvertragend-impregneren/. Veel mensen vrezen dat bij brandvertragend impregneren, de objecten bespoten aangetast worden qua uiterlijk of dat ze een geurtje hebben o.i.d. maar we kunnen geruststellen dat niets is minder waar wanneer je kiest voor hoogwaardig impregneer middel.